Een creatieve activiteit voor alle generaties

Een leuk idee voor als papa 40 wordt of opa en oma 25 jaar getrouwd zijn. Dan heb je iets te vieren; nodig hen uit om met kinderen en kleinkinderen samen een persoonlijk schilderij te maken. Je kunt een eigen schilderij maken of samen aan een groot doek werken. Heel geschikt om met verschillende generaties te doen en het brengt je echt dichter bij elkaar en je leert elkaar op een andere manier kennen." Wil je behalve plezier maken met elkaar, de workshop gebruiken om het onderlinge contact/ de relatie wat te verbeteren, lees dan onderstaande artikel en leg je wens aan Astrid voor.
 
De schilderworkshop kan gegeven worden op de locatie die de familie wenst. Wij komen op locatie door het hele land en werken zelf samen met diverse sfeervolle locaties in Gelderland en daarbuiten. We werken o.a. met het Woodbrookhotel in Barchem, De Heerd in Lochem, 't Olthuys in Vorden, Stayokay in Gorssel, het Stadshuus in Lochem etc.
 
De familie workshop duurt 2,5-3 uur en kost € 150 op basis van 2 volwassenen en 2 of 3 kinderen. Elke volwassene extra kost € 32 euro extra en elk kind kost € 18 euro extra. De prijzen zijn incl. btw. Als uw gezelschap aan een andere locatie dan het atelier de voorkeur geeft, kunnen er meerkosten aan verbonden zijn.

Achtergrond info bij de (samengestelde ) Gezinsworkshop in:
Artikel "Communiceren met de kwast! door Astrid Bakkum, in de Kids editie van de In de Kijker dd januari 2019

 Schilderen  met je (samengestelde) gezin is niet alleen leuk, maar je kan tegelijkertijd  ook veel informatie over  concentratie, fantasie, motoriek, zijn/haar leerstijl, het zelfbeeld en de belevingswereld volwassenen en kinderen krijgen.

Afhankelijk van de leeftijd en ervaring kunnen kinderen zich technieken aanleren en toepassen. Het jonge kind kent veelal geen schroom om zich lekker uit te leven in kleuren en vormen. Helaas wordt ons snel aangeleerd binnen de lijntjes te kleuren en wordt teken – en schilderwerk beoordeeld in termen van cijfers, goed en fout. Logischer wijs maakt dit de kinderen eerder onzeker en minder vrij in hun expressie. Tel daar de invloed van de peer-group bij op en ik zie meisjes van rond de 10 jaar naast elkaar, allemaal dezelfde vlinders of iets dergelijks schilderen.

Het penseel als ‘talking stick’.

Binnen het gezin ontstaan in verloop van de tijd bepaalde patronen van communiceren met elkaar. In eerste instantie nemen ouders hierin het initiatief en zijn zij rolmodel voor hun kinderen. Toch hebben veel ouders weleens moeite bij het contact maken met hun kind en praten naar hun idee weleens ‘tegen een muur’. Gelukkig kun je hier over veel nuttige literatuur en tips in de boekhandel vinden.

Maar woorden geven aan gedrag en gevoelens (verbaliseren) is voor kinderen nog best lastig en daardoor vervelend. In het atelier (maar dat kan thuis natuurlijk ook) vraag ik de ouders eens mee te gaan in de fantasie en het verhaal van het kind bij het schilderen. Zo maak je weer contact met elkaar. Door je als ouder tijdens het schilderen aanvankelijk wat terughoudend op te stellen geef je het kind de ruimte om ‘ op verhaal ‘ te komen.  

Is het hele gezin eenmaal lekker bezig, dan kun je bijvoorbeeld eens vragen wie of wat het kind symboliseert op het doek, of de ‘setting’ op het doek te vergelijken is met een situatie thuis of op school etc.

Met het penseel in de hand kun je tieners door middel van humor op het doek op subtiele wijze een spiegel voorhouden. En zo sportief zijn dit andersom ook te incasseren!! Kortom, er wordt gecommuniceerd! Iedereen kan mee doen, en er zijn altijd weer van die onverwachte verrassingen; voor mij en voor de familie. Teken- of schildertalent ontpopt zich soms uit onverwachte hoek, het ‘drukke’ kind kan zowaar een uur lang geconcentreerd bezig zijn, een onzekere tiener neemt het voortouw om een schetscompositie op te zetten en groeit in haar leidersrol, etc.

Bij de nabespreking kan er nog even teruggekeken worden  op de samenwerking. En natuurlijk worden in royale hoeveelheden pluimen aan elkaar uitgedeeld. Het kunstwerk kan als aandenken thuis aan de muur.

Astrid Bakkum, Atelier Met Stip.

M info@ateliermetstip.nl T 06 24639490